Blocul suveranist se clădește pe diversiuni

  • Blocul suveranist se clădește pe diversiuni publice și combinații nevăzute.

  • Diversiunile sunt propagate sistematic pe canalele media controlate de Maricel Păcuraru și includ sondaje de opinie falsificate sub branduri sociologice piratate.

  • Ceea ce nu se vede însă la Realitatea Plus TV sunt negocierile de culise prin care Păcuraru și partenerul său de afaceri, generalul (r) Gabriel Oprea, încearcă să obțină locuri pe listele AUR la alegerile legislative din toamnă.

Prima fotografie îl surprinde pe Gheorghe Piperea, candidat AUR la alegerile europarlamentare, împreună cu Maricel Păcuraru, mogul media cu istoric infracțional complex. Păcuraru, totodată, este omul din spatele singurului sondaj de opinie care plasează partidul populist pe primul loc electoral.

Avocatul Piperea îl reprezintă pe patronul Realitatea Plus în mai multe litigii de business, cum ar fi preluarea ostilă a publicațiilor EVZ & Capital sau conflictul acestuia cu acționarii Romprest. 

La ultima ședință AGA a societății de salubritate, de exemplu, Gheorghe Piperea, un critic vehement al multinaționalelor care “repatriază profitul”, a pledat ca Păcuraru să-și încaseze în Canada dividendele de milioane de euro generate din contractele publice ale Romprest (prin intermediul firmei Detaco Ltd). 

Remarcat prin mai multe inițiative populiste și propus de George Simion pentru funcția de ministru al Justiției, Gheorghe Piperea este în acest moment candidatul vedetă din lista AUR pentru alegerile europarlamentare. Grupul media Realitatea Plus îl promovează constant.

Altminteri, în ultimul an și jumătate, propaganda suveranistă combinată cu discursuri eurosceptice și punctaje de comunicare rusești a devenit linia editorială a televiziunii lui Păcuraru. Lucrurile sunt relativ asumate în holding, mai puțin însă câteva instrumente grosiere de manipulare publică.

Cea mai recentă diversiune este „sondajul Insomar” din 31 august, anunțat în exclusivitate de Realitatea Plus, care cota AUR la 27%, pe primul loc în preferințe pentru alegerile europarlamentare.

Demersul reia metodic și o serie de mesaje otrăvite împotriva instituțiilor europene, sugerând prin formularea specifică a întrebărilor că UE ar atenta la libertatea românilor. Infirmată de un sondaj CURS apărut două zile mai târziu (pe 2 septembrie), statistica umflată a fost totuși ventilată masiv pe Internet săptămâna trecută.

Ce trebuie să știi când mai auzi despre un sondaj Insomar

  • Institutul Insomar, așa cum s-a consacrat în perioada de funcționare, nu mai există. Implicat într-un dosar grav de corupție (pentru finanțarea ilegală a campaniei lui Mircea Geoană din 2009), dar și într-o serie de tranzacții investigate de autorități în cazul „Petromservice” – laboratorul de cercetare sociologică fondat de Sorin Ovidiu Vîntu în 1999 s-a dizolvat economic după 2014.

  • Marca Insomar, arată arhiva OSIM, îi aparține încă nominal lui Vîntu și unui prieten de-al său din tinerețe (Gheorghe Teodorescu), cu care s-a asociat în afaceri. Dar societatea lor fanion (Insomar SA), nu mai are activitate din 2013. Nici firma satelit a grupării (Insomar Cercetări și Marketing Politic SRL) nu mai depune declarații fiscale din 2014, anul în care apare ultima dată menționată în Sicap (cu adresa de web insomar.ro, care nu mai funcționează nici ea acum). 

  • Cele două entități erau prinse în suveica „Petromservice” și s-au evaporat odată cu ea. Maricel Păcuraru a preluat într-adevăr o parte din rețea, demers care i-a generat inclusiv un dosar penal pentru fraudă, dar adevăratul institut Insomar a sucombat sub apăsarea anchetelor și datoriilor.

  • Păcuraru s-a concentrat în general să mențină divizia media din fostul imperiu Luca-Vîntu și aici l-a avut partener tradițional pe Cosmin Gușă, un vector important al propagandei ruse în România. În 2011, și-au făcut și ei propria firmă (Insomar Internațional Company SRL), încercând să preia ostil brandul, dar n-au reușit. Adormită de peste un deceniu, întreprinderea lor n-a avut niciodată activități comerciale și fiscale.

Laboratorul de sondaje false

Așadar cine a făcut sondajul Insomar din 31 august, după câțiva ani de tăcere a institutului și în condițiile în care niciuna dintre companii nu funcționează?

  • Un site obscur înregistrat în septembrie 2021 (insomar.org), fără proprietari la vedere, care nu folosește logo-ul institutului.

  • Site-ul are doar câteva articole, niciunul semnat.

  • Nu există date de contact fizic sau virtual (cu excepția unei adrese de mail). 

  • La secțiunea clienți sunt menționate patru firme care nu există în realitate.

  • Singura recenzie este oferită de o companie din Anglia (KBIT Guarantee & Investments Ltd), cu adresa de corespondență pe strada Sevastopol din București, chiar la reședința familiei Păcuraru. Directorul entității este Mircea Mirel Amariței, inculpat alături de Păcuraru în dosarul preluării frauduloase a Petromservice.

Prin schema aceasta de efect „adibas”, trustul media controlat de Maricel Păcuraru plasează informații toxice sub aparența unor surse serioase. Același fake se propagă apoi simultan pe o puzderie de site-uri administrate de grupul Realitatea, care alcătuiesc împreună astfel un eficient mecanism SEO (Search Engine Optimization). Strategia se numește fuziune de conținut. Efectul e supraexpunerea mesajului. În avangarda gherilei digitale, se află și site-urile radicale care publică direct propagandă rusă (solidnews.ro, radiogoldfm.ro, corectnews.ro etc).

Miza: listele AUR pentru alegerile parlamentare

Păcuraru trage cu toate tunurile mediatice pe fondul negocierilor menite să producă un bloc politic suveranist în jurul AUR, la alegerile de anul viitor.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea, prieten asumat cu patronul Realitatea, își joacă cartea pe acest front. Generalul Oprea a anunțat în vară că se întoarce în politică, de data asta sub drapel naționalist, fiind promovat de Realitatea Plus drept un vector de bază în coagularea viitoarei alianțe suveraniste.

Succesiunea de fotografii cu Gabriel Oprea îl arată plecând de acasă într-o vizită la reședința lui Maricel Păcuraru de lângă Piața Victoriei. Oprea și Păcuraru sunt parteneri în proiecte rezidențiale de lux (Transilvania Smart City), iar fiii lor sunt asociați într-o firmă de securitate (Romanian Premium Security).

La palatul lui Maricel Pacuraru, pe Oprea l-a întâmpinat Dorin Iacob, fostul șef de cabinet al primul director SRI, Virgil Măgureanu. Susținător declarat al lui Oprea, Dorin Iacob conferențiază și la evenimentele în care AUR susține ca elaborează proiecte de țară.

Oprea mizează pe faptul ar fi susținut masiv de rezerviști din poliție, armată și servicii secrete, iar acești oameni, prin natura meseriei, au capacitatea să organizeze structuri teritoriale eficiente. Dorin Iacob e unul dintre cei care diseminează acest mesaj, inclusiv la Realitatea Plus.

Printre aghiotantii lui Oprea în demersul politic se numără și generalul Marian Hapău, fost comandant al DGIA, serviciul de informații al Armatei, în perioada 2013-2022.

Hapău a ieșit în rezervă la scurt timp după ce adjunctul său a fost arestat, fiindcă a delapidat un cont bancar special al Direcției (deschis în anii 80).

În trecut, Hapău a fost acuzat de un subordonat, fără urmări legale, că ar fi ajutat cu logistică militară UNPR, partidul pe care Oprea îl revitalizează acum pentru negocierile cu AUR. Pensionar special azi, Hapău stă la masă alături de Gabriel Oprea în acest context, iar fiul său este un apropiat al lui Paul Păcuraru, urmașul lui Maricel. Hapău nu a răspuns apelurilor noastre.

Săptămâna trecută, formațiunea lui Simion a ținut să precizeze, răspunzând unor zvonuri din presa marginală, că generalul Hapău nu s-a înscris în partid.

„Nu știu de unde a ieșit această Informație. Nu a avut nimeni de la noi nicio discuție cu el (Hapău – n.r.) Cred că e o manevră de intoxicare a băieților cu ochi albaștri”, ne-a declarat senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR.

Autor:
Mihai MUNTEANU
Grafică:
QUICKDATA