Factorul „Prodănescu”: afaceri peste hotare

  • Un personaj cheie în atacul hibrid semnalat de serviciile de informații este Gabriel Prodănescu, un brașovean de 55 de ani cu dublă cetățenie, care administrează afaceri pe două continente.

  • I-am identificat companii în Marea Britanie, Africa de Sud și România.

  • Raportul SRI îl menționează pe Gabriel Prodănescu în calitate de angajator al lui Bogdan Peșchir (fost Paraschivoiu), de 36 de ani, zis Bogpr – adică cel de-al doilea individ nominalizat în documentele declasificate – prin interemdiul căruia a fost finanțată campania lui Călin Georgescu pe TikTok.

În avangarda cadourilor pe TikTok

Inițial, cel mai expus a fost Bogdan Peșchir, angajatul lui Gabriel Prodănescu. Sumele și viteza cu care au circulat banii dinspre cele patru conturi de TikTok ale lui Peșchir (cu nume de utilizator Bogpr) către căpeteniile interlope și maneliștii activi pe platforma chinezească au stârnit ceva rumoare online, inclusiv printre beneficiarii „cadourilor TikTok”. Mai ales că unii dintre aceștia prestaseră contra-cost și pentru AUR, în campania electorală din vară.

Dar cine este Bogpr?

  • Tot din Brașov, Bogdan Peșchir a atras atenția printr-un ”nivel de trai care nu corespunde activităților derulate prin intermediul companiei deținute, scriu ofițerii SRI. Mai exact, Peșchir s-a remarcat cu bolizi de lux și excentricități mondene în presa de lifestyle care, fără să-i dibuiască sursele de finanțare, l-a descris ca pe un milionar în euro.

  • Peșchir a lucrat pentru Gabriel Prodănescu (la Globaya Fintech și la BITXATM Technology), iar societatea lui (Digital On-Ramp Solutions) este inactivă fiscal. Cu toate astea, prin intermediul conturilor de TikTok atribuite lui Peșchir și conectate la userul său, Bogpr, s-au pompat un milion de euro în campania lui Călin Georgescu.

  • Numai în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2024, bărbatul ar fi efectuat plăți pe TikTok în valoare de 381.000 de dolari, către influenceri de pe platformă implicaţi în promovarea candidatului Călin Georgescu, printre care maneliști și lideri interlopi. Plățile au curs și după încheierea campaniei electorale.

Rețeaua de bancomate crypto

În spatele lui Peșchir (Bogpr), se distinge însă profilul lui Gabriel Prodănescu, angajatorul său. Infrastructura descrisă de SRI îl plasează pe Prodănescu la capătul de plecare a banilor. 

Mai în vârstă cu aproape 20 de ani decât celălalt, Prodănescu a deschis diferite afaceri în România, toate în domeniul digital, în care s-a asociat cu niște prieteni din Brașov și câțiva cetățeni israelieni. Printre întreprinderile sale locale, se remarcă una constant prolifică (Datatek SRL), axată pe servicii de mobile couponing și mobile ticketing.

Am identificat însă două companii active pe numele lui Gabriel Prodănescu și în străinătate, mai exact în Marea Britanie și în Africa de Sud. 

Fugit în Germania cu puțin timp înainte de Revoluție, Prodănescu și-a terminat facultatea acolo și a lucrat o perioadă în corporația Siemens. 

Munca l-a dus în Africa de Sud, unde a dobândit a doua cetățenie. Are domiciliul în Durban, un oraș aflat pe o coastă a Oceanului Indian, și deține acolo o companie de tip holding (Prodănescu Investments) încă din 1997.

La început, biznisurile lui Gabriel Prodănescu au fost orientate, în special, pe dezvoltarea aplicațiilor IT, dar în ultimii ani s-a specializat în industria criptomonedelor.

Automatele pentru tranzacții cu bitcoin, de exemplu, reprezintă una dintre inovațiile prin care a făcut bani în ultimii ani.

Aparatele cu bitcoini funcționează similar cu ATM-urile bancare și permit atât conversia cash, cât și alimentarea cu sume de bani, în schimbul criptomonedei. Astăzi le găsim în toate mall-urile, dar Prodănescu investea în producția lor când tehnologia era într-o etapă de pionierat.

 O firmă controlată de Gabriel Prodănescu și înregistrată la periferia Brașovului în 2011 (BITX ATM Technology SRL)  – la care a lucrat totodată și Bogdan Peșchir, potrivit raportului SRI – a comercializat aceste automate pe mai multe continente.

Firma a fost implicată într-un dosar penal din 2016, după ce un angajat a fraudat sistemele informatice pentru a fura bitcoin.

În acte figurează un german stabilit în Costa Rica (Thomas Albrecht Graf) și o doamnă din orașul Predeal (Ruxandra Adam).

O companie cu același nume (BITX ATM Technology Limited) a existat cinci ani și în Londra (între 2017 și 2022), fiind axată tot pe operațiuni cu automate de criptomonede.

Aici, Gabriel Prodănescu s-a asociat cu alt român (Cristian Petru Trăușan) și cu doi antreprenori tech de origine sud-africană (Ryan Justin Andallo și Landry Ntahe).

Landry Ntahe și Ryan Justin Andallo / Sursa: Bitcoinist.com
Landry Ntahe și Ryan Justin Andallo / Sursa: Bitcoinist.com

În 2020, îl regăsim pe Gabriel Prodănescu într-o altă firmă britanică de profil (BCM ATM Limited), fondată de partenerul său african (Landry Ntahe).

Performanțele acesteia atrăgeau atenția presei de specialitate, în 2017, când societatea respectivă deținea ”primul loc în topul operatorilor de automate Bitcoin din Marea Britanie”, după ce cota sa de piață sărise de la 16% la 28%.

Compania (BCB ATM) opera 32 din cele 113 automate existente în acel moment în Anglia, nota publicația Bitcoinist.

Afacerea s-a închis în 2022.

Sursa: Bitcoinist.com
Unul dintre bancomatele crypto instalate în Londra de compania lui Gabriel Prodănescu, BCB ATM Ltd. Foto: Bitcoinist.com

Astăzi, Gabriel Prodănescu mai are o singură companie activă la Londra (Globaya Limited), deschisă în 2018, alături de celălalt partener sud-african (Ryan Justin Andallo). Adresa e în centrul metropolei, pe Old Gloucester Street (nr. 27). 

Și această entitate britanică are, la rândul său, o ”soră” cu același nume la Brașov (Globaya Fintech SRL), controlată de același Prodănescu.

Potrivit documentelor declasificate, SRL-ul din urmă este al doilea loc de muncă al lui Bogdan Peșchir, zis Bogpr, donatorul de pe TikTok al candidatului Călin Georgescu.

Cum se prezintă Gabriel Prodănescu

Sloganul de piață al firmei Globaya sună astfel: ”Serviciul nostru a fost conceput pentru a zgudui industria financiară prin oferirea unor beneficii unice.”

Iar fondatorul afacerii, Gabriel Prodănescu, antreprenorul tech implicat în atacul hibrid care a viciat alegerile din România, se prezintă în termenii următori pe contul său de Linkedin: 

”Efectuez cercetări într-o serie de domenii fundamentale și aplicate. Subiectele de cercetare includ segmentarea imaginilor și a scenelor, analiza stereo, a mișcării și video, analiza datelor de distanță, gruparea perceptivă, analiza formei și recunoașterea obiectelor. Am lucrat la aplicații pentru robotică, producție, roboți mobili, supraveghere și interpretarea fotografiilor aeriene. Abordarea noastră pune accentul pe utilizarea descrierilor simbolice segmentate (bazate pe părți) ale obiectelor. Astfel de reprezentări au fost considerate de mult timp ca având avantaje semnificative față de alte alternative, dar au fost dificil de dedus din datele detectate.”

Ce au descoperit serviciile de informații:

  • Potrivit documentelor desecretizate in CSAT, Romania a fost ținta unei „acțiuni hibride agresive ruse” (inclusiv contra Biroului Electoral Central și a Autorității Electorale Permanente, în ziua și noaptea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie).

  • 25.000 de conturi de TikTok ar fi fost folosite pentru a-i stimula popularitatea candidatului Călin Georgescu, prin utilizarea unor „ferme de boți”.

  • Serviciile de informații susțin că în această operațiune s-ar fi cheltuit sume mari de bani și că amploarea și extinderea geografică indică „un operator statal”.

  • Tehnic, atacurile online au venit din peste 30 de state în ziua și noaptea primului tur al alegerilor prezidențiale.

  • Înainte de primul tur, mai mulți influenceri români au fost contactați de o companie de sud-africană, FA Agency, care le oferea sume de 1000 de euro pentru susținerea publică a candidatului Călin Georgescu.

Autor:
Roxana GARAIMAN
Grafică:
Roberto MODORCEA