Angajări fictive în presă pentru oamenii primarului

  • Clientela primarului Daniel Băluță, de la Sectorul 4, a fost plătită mascat de cel mai important contractor al primăriei.

  • Metoda presupune angajări fictive in industria media.

  • Patru oameni importanți în activul filialei PSD Sector 4, condusă de primar, au fost plantați degeaba în organigrama posturilor Etno TV și Taraf TV.

  • Al cincilea a fost plătit de televiziunile folclorice printr-un sistem ingenios de compensare „la negru” cu regia care le vindea publicitatea.

  • Banii provin de la grupul de firme care operează contractul de salubritate în Sectorul 4, Rosal.

  • Membre în acest holding până recent, Etno TV și Taraf TV au fost conduse de Jean Niculescu, fratele managerului Rosal (Bogdan Niculescu).

  • Un beneficiar este Marian Goleac, condamnat pentru corupție, fost director timp de 20 de ani în societatea primăriei (Totul Verde SA, fosta ADP4).

  • Alt beneficiar este Sorin Ceacâr, consilier USR care a migrat la PSD și a mai obținut un mandat, fiind acum purtătorul de cuvânt al organizației de sector.

  • Loredana Murariu, o apropiată a primarului Băluță, membru de vază în PSD Sector 4 și candidată la Consiliul Local, este și ea pe lista angajaților fictiv.

  • Încă două femei, plătite pe aceeași filieră de Etno TV și Taraf TV, apar și în arhivele primăriei Popești-Leordeni (alt contractor important al Rosal).

  • La sfârșitul lui martie, televiziunile au demarat brusc acțiuni legale de recuperare a prejudiciului.

  • Acest demers juridic este o bătălie dintr-un conflict mai amplu, care vizează controlul afacerii de salubritate.

  • În paralel, la Sectorul 3, Rosal Grup este inculpată într-un dosar major de corupție, alături de primarul Robert Negoiță, de viceprimar și de șase directori din primărie.

Conflictul de interese

În timp ce la Sectorul 4 rulează cel mai mare contract public din portofoliul companiei Rosal, oamenii primarului Baluță beneficiază personal, fiind angajați formal în grupul Rosal.

Doar unul din cinci a trecut pe la serviciu, spun azi foștii angajatori, deși au fost plătiți lunar și încadrați legal, cu carte de muncă și taxe achitate la zi.

Omul care a dispus angajările fictive pentru clientela PSD la Etno TV și la Taraf TV este fratele mai mic al managerului Rosal, Jean Niculescu, fostul director al televiziunilor între 2012 si 2021. Acesta este membru din 2018 și în Consiliul de Administrație al Rosal Grup, condus de fratele său mai mare, Bogdan Niculescu.

Investigații jurnalistice în sinteză
Jean Niculescu, cel care a dispus angajările fictive la EtnoTV și Taraf TV, este fratele mai mic al directorului Rosal. Foto: YouTube

Din dublă postură, Jean Niculescu a încheiat actele contestate acum chiar de posturile tv pe care le-a condus timp de nouă ani: pe 23 martie, Etno si Taraf au deschis acțiune împotriva lui în instanță pentru recuperarea prejudiciului creat de salarizarea unor oameni care n-ar fi lucrat acolo nici măcar o zi.

Situația a ieșit la iveală acum, pe fondul luptei dintre acționarii companiei Rosal (familia Prigoană) și managementul acesteia (frații Niculescu) pentru controlul afacerii de salubritate și a portofoliului de contracte publice.

Prieteni pe vremuri, combatanții de azi se înfruntă în zeci de plângeri penale și litigii comerciale (detalii, aici).

Întorși la butoanele posturilor Etno TV și Taraf TV, familia Prigoană l-a concediat pe fostul executiv Jean Niculescu (în septembrie 2021) și l-a acuzat totodată că ar fi delapidat holdingul împreună cu fratele său, directorul Rosal.

Televiziunile sunt conduse acum de Honorius Prigoană, fiul cel mare al milionarului Silviu Prigoană, fost politician și mogul de presă. 

Între timp, lui Prigoană Junior i s-a alăturat în afacere Felix Rache, actual vicepreședinte la Consiliul Județean Buzău, fost jurnalist și consilier de comunicare al premierului Mihai Tudose.

Rache deține acum un sfert din acțiunile Etno TV și Taraf TV (prin intermediul firmei Planning Media), în urma unei tranzacții parafate în vara lui 2021.

Felix Rache, vicepreședintele CJ Buzău, este totodată patron la Etno TV și Taraf TV. Foto: Facebook/Felix Rache

Numele lui Felix Rache apare de 65 de ori și în ordonanța procurorului DNA care anchetează malversațiunile de la Aeroportul Otopeni. E invocat constant în interceptările judiciare care urmăresc traficul de influență în acel caz.

Dincolo de asta, televiziunile de muzică lăutarească controlate azi de Felix Rache și Honorius Prigoană admit că au fost parte într-un act major de corupție care implică filiala PSD Sector 4, condusă de primarul Daniel Băluță.

Goleac, directorul de dezvoltare

Cea mai spectaculoasă reconversie profesională a avut-o Marian Goleac, fost director în societatea primăriei timp de două decenii. De la gospodărit spații publice, a trecut brusc la intermedieri de publicitate pentru televiziuni.

Marian Goleac a fost surprins în incinta Mall Dubai, în luna noiembrie 2022, de reporterii captura. Foto: captura.ro

După ce a părăsit forțat administrația locală (martie 2020), din cauza unui dosar penal legat de falsificarea diplomei sale de studii, Goleac s-a angajat formal (februarie 2021) ca director de dezvoltare la regia care intermedia reclame pentru Etno TV.

Acolo a încasat lunar un salariu brut de 17.000 de lei (aproximativ 3.500 euro). Banii erau decontați la negru de Etno TV printr-un sistem paralel de compensare. 

Exista, practic, un al doilea registru contabil. 

În fluxul obișnuit, regia încasa banii pentru publicitatea vândută, își oprea comisionul stabilit, apoi redirecționa banii către postul tv.

Numai că din fiecare factură lunară achitată în contul televiziunii, regia scădea mereu suma de 17.000 de lei, adică salariul lui Goleac. Matematica aranjamentului reiese din documentele interne ale Etno TV pe 2021.

Media Sales Factory se numește regia pentru care lucrează Marian Goleac oficial. Este fondată și controlată de Laurențiu Ionete, un jucător vechi în piața de publicitate, care a intermediat în trecut pentru grupul Intact al familiei Voiculescu sau pentru radioul public. 

În februarie 2021, momentul angajării lui Goleac, regia avea în portofoliu trei televiziuni pentru care lucra: Etno TV, Taraf TV și B1 TV. Primele două erau din grupul Rosal. 

Filmul s-a rupt în august 2021, când Felix Rache a preluat 25% din acțiunile posturilor de muzică lautărească, iar regia de publicitate (Media Gold) a nașei sale de cununie (Brândușa Vlanga) a înlocuit-o pe cea a lui Ionete. 

Odată cu despărțirea de Ionete, noii executivi Etno TV au tăiat și fluxul disimulat care îi acoperea salariul lui Goleac. Cele șapte luni scurse până atunci au generat postului TV o daună de aproape 25 de mii de euro.

Pentru Marian Goleac, însă, perioada aceea a fost încordată. Tocmai era condamnat pentru dare de mită și instigare la trafic de informații confidențiale din dosare penale aflate în cercetare.

Cazul lui rămâne sensibil inclusiv pentru DNA. Goleac a corupt un comisar de poliție judiciară din instituție, iar procurorii i-au infiltrat o cârtiță falsă în anturaj ca s-o dibuiască pe cea reală. Țintit fiind de o investigație sub acoperire, derulată pe parcursul lui 2019, Goleac a încercat să mituiască încă doi angajați DNA, dar a sfârșit prin a dezvălui identitatea omului său real din interiorul parchetului (comisarul Marius Eduard Moise).

Condamnarea a mers pe repede înainte în 2021, după ce Goleac, pus în fața probelor audio-video, a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției. Inculpatul a solicitat această procedură, motivând că a avut o atitudine cooperantă în anchetă, iar DNA a aprobat oficial la sfârșitul lui martie 2021.

Goleac figura deja de o lună atunci ca director de dezvoltare la regia de publicitate a Etno TV (angajat din februarie).

Dosarul său a fost disjuns din speța principală, cea a comisarului „cârtiță”, care încă se judecă. În regim accelerat și în termenii agreați, judecătorii au emis separat verdictul lui Goleac în mai 2021.

  • Doi ani de închisoare cu suspendare, muncă în folosul comunității și interdicția de a fi ales în funcții publice sau numit în posturi de conducere la societăți de stat – au fost pedepsele primite de Goleac.

  • În perioada de supraveghere, condamnatul a trebuit să prezinte serviciului de probațiune documente și informații despre mijloacele sale curente de existență, adică jobul oficial de la agenția Media Sales Factory.

Marian Goleac nu a răspuns timp de două săptămâni apelurilor și întrebărilor trimise de reporterii captura. Am dat totuși de el într-un final, folosind alt număr de telefon.

Dialogul despre fișa postului și munca de zi cu zi la regia de publicitate a durat însă mai puțin de un minut, fiindcă Goleac a întrerupt repede interviul.

  • Ce proiecte gestionați concret la Media Sales Factory?
  • În primul rând, nu-i treaba dumneavoastră, e o firma privată.
  • Cum ați contribuit efectiv la rulajul companiei?
  • Uitati-vă pe cifre și o să vedeți evoluția, da?
  • Dar dumneavoastră ce faceți exact la serviciu?
  • Nu e treaba dumneavoastră! (inchide telefonul – n.r.)

Laurentiu Ionete, proprietarul regiei de publicitate și totodată șeful lui Goleac pe hârtie, nu a răspuns deloc apelurilor și mesajelor noastre. A refuzat dialogul cu reporterii inclusiv prin intermediari.

Nici Felix Rache, patron la televiziunile folclorice Etno și Taraf, n-a fost de găsit pentru presă, de când a izbucnit scandalul de corupție din Aeroportul Otopeni.

Pe subiectul angajărilor fictive comunică însă asociatul lui Rache, Honorius Prigoană, manager al posturilor tv și acționar majoritar în compania Rosal Grup. De anul trecut, Prigoană Junior e în război total cu frații Niculescu pentru controlul afacerii de salubritate.

Laurențiu Ionete era destul tulburat pe chestia asta cu Goleac. La discuția finală, când l-am anunțat că încheiem colaborarea, ne-a și spus: <băi, m-am speriat când m-am uitat pe Internet să văd pe cine mi-au angajat ăștia>. Ionete e un tip decent, n-are treabă cu interlopi sau personaje din zona respectivă. Nu știu însă dacă Goleac mai lucrează la el, n-am mai avut discuții ulterioare, noi am oprit atunci complet aranjamentul cu regia lui Ionete și tot ce decurgea din acesta, la vedere sau nu” – ne-a povestit Honorius Prigoană, managerul actual de la Etno TV și Taraf TV.

Laurențiu Ionete Foto: Linkedin

Negocierile lui Ionete cu noii șefi de la Etno și Taraf au fost însă mai aspre în realitate, arată corespondența lor electronică de la sfârșitul lui 2021.

Ca să-și recupereze niște bani, Ionete a simțit nevoia pe parcursul discuțiilor să invoce riscurile generate de situația cu Goleac. 

Subiectul reprezenta un factor de presiune pentru ambele părți. Într-un mail, intitulat „litigiu / plăți”, Ionete scrie următorul pasaj:

"
Laurențiu Ionete
(…) În ianuarie 2021, Alex (Jean Niculescu – n.r.) m-a rugat să angajez pe cineva care era util postului sau grupului dvs de companii. L-am angajat cu acte în regulă pe respectivul în poziția de director de dezvoltare. În fiecare lună din perioada mai sus indicată i-am plătit salariul convenit (17 k ron brut lunar). Suma era scăzută din total realizat publicitate lunară (de ex: într-o lună în care se făceau 100 k realizat total publicitate, 17 k mergeau la salariat plătiți direct de noi, 35 k erau comision și 48 k îi plăteam stației). Consumurile rezultate au fost înregistrate ca atare, lunar, în conta. În momentul apariției situației litigioase între Etno și MSF (Media Sales Factory – n.r.), m-am trezit că mi se cer niște bani din urmă, bani pe care-i plătisem în numele și în interesul vostru! Este totalmente unfair și nu aș vrea să evoc aici riscurile juridice pe care vi le asumați (rosal, anchete, primărie, dna ….). Adică eu am vrut să vă ajut cu ceva și m-am trezit în alt film (…)

Bogdan Niculescu, managerul Rosal, insistă pe faptul că angajările nu sunt fictive. Supărat pe reporterii captura din cauza unui articol precedent, ne-a anunțat că i-a spus fratelui său, Jean Niculescu, fostul manager Etno TV și Taraf TV, să nu ne răspundă la mesajele cu întrebări pe subiect. Așa s-a și întâmplat.

În cazul lui Goleac, Niculescu păstrează aceeași linie defensivă. Nu vede totuși mari probleme, zice el, întrucât Goleac nu a fost funcționar public, deci n-ar exista incompatibilități legale. Iată cum a decurs discuția:

  • Cum a ajuns Etno TV să compenseze salariul lui Goleac la regia de publicitate?
  • De ce zici compensare? Ce legătură?
  • Păi avem documentele interne de calcul.
  • Ok, te întreb însă un lucru: de ce n-a muncit Goleac direct la Etno TV? De ce să-l plimbe pe acolo, care era problema să-și ia banii direct de la Etno? Care-i logica?
  • Asta mă întreb și eu.
  • Adică ăsta (Goleac – n.r.) era director la o firmă în care primăria e acționar, nu era nimic, înțelegi? El nu e functionar public, spre deosebire de ăla, cum îl cheamă, Ceacâr, care e consilier ales, are funcție politică. De ce nu s-a dus direct la Etno să-și ia banii și a trebuit o schemă?
  • Goleac a condus entitatea de stat care a adus Rosal cel mai mare contract public din portofoliul actual.
  • Ce treabă avea Etno TV cu Rosal?
  • Erau în același grup, lucru notoriu, altminteri.
  • Păi noi aveam relații cu 600 de firme, de unde să știu eu toate tranzacțiile și situațiile?
  • În cazul ăsta, vă informa fratele dumneavoastră, șef la Etno și coleg în boardul Rosal: <uite, l-am angajat pe cutare>.
  • Frati-miu cu Goleac nici nu se cunosc. N-au telefoanele unul la altul. N-au nici măcar cum să se vadă. Și dacă s-ar vedea, ce? Nu e nicio infracțiune!

Sub administrațiile Piedone și Baluță, Marian Goleac a condus aproape 20 de ani societatea primăriei, poziție din care a devenit influent în sector. Fosta lui soție (Matilda) este deputat PSD, iar fiul (Antonio) e șef în poliția locală.

Conectat la clanurile interlope din sector (Sportivii și Metin), Goleac coordonează de regulă activul PSD din Sector 4 în campaniile electorale. 

Redactorul Ceacâr e “pe teren”

Consilierul PSD Sorin Ceacâr, transferat de la USR, a fost plătit pe filiera Rosal cu aproape jumătate de milion de lei. Iar asta, fără să fi muncit o zi în cei aproape patru ani în care ar fi beneficiat de un contract de muncă fictiv – reclamă azi firma care l-a angajat. 

Sorin Ceacâr, fost membru USR, actual purtător de cuvânt al filialei PSD Sector 4, figurează pe lista angajaților fictiv. Foto: Facebook/SorinCeacar

Potrivit documentelor, Sorin Ceacâr a lucrat în perioada martie 2018 – noiembrie 2021 ca redactor „de teren”. El specifică o funcție de revizor tehnic în declarația de avere. Angajatorul propriu-zis al lui Ceacâr este casa de producție a televiziunilor Etno și Taraf (Capodopera Production), parte și ea atunci din holdingul Rosal. Consilierul PSD a încasat de aici 482.107 lei brut, sumă pe care firma o consideră prejudiciu și o pretinde în instanță de la fostul manager.

L-am întrebat pe Ceacâr dacă s-a dus la serviciu în perioada în care lucra la televiziunile Rosal. 

  • Cu ce vă ocupați exact la Etno TV, mă rog, la casa de producție a postului?
  • Am fost revizor tehnic, mă ocupam de întreținerea echipamentelor audio-video pentru diverse producții. E prima oară când aud așa ceva (n.r. chemarea în judecată), nu au fost notificări niciodată. Cine, naiba, mă angajează fictiv 4 ani? Nu vi se pare trasă de păr?
  • Știți că firma la care v-ați angajat face parte din grupul Rosal?
  • Când m-am angajat am spus că sunt consilier și am întrebat să nu fie nicio incompatibilitate de niciun fel, mi s-a spus că nu e nicio incompatibilitate și de asta am și putut.
  • Ați întrebat la firmă sau la partid?
  • La firmă… păi cine mă angaja pe mine?

Sorin Ceacâr a devenit între timp purtătorul de cuvânt al PSD Sector 4, iar Internetul l-a remarcat cu ocazia unei postări despre locurile de parcare, acompaniată de o captură de ecran care arăta un site porno și unul de pariuri deschise în browser-ul său.

Debutul lui Ceacâr în Consiliul Local din Sectorul 4 s-a întâmplat în 2016, pe listele USR. Nu avea un loc de muncă în acel moment. În declarațiile de avere din primii doi ani menționează doar retribuția de consilier local (950 lei pe lună). Era încă în Opoziție și-l critica sever pe primarul Băluță.

În 2018, anul angajării lui Ceacâr la televiziunea Rosal, încep să fie consemnate primele blaturi politice în sector. Filiala USR era condusă atunci de Antonio Andrușceac, fost consilier local și el, actual deputat AUR. Atât Ceacâr, cât și Andrușceac au fost reclamați de proprii colegi în 2018, la forurile superioare din USR, că votau contra partidului în Consiliu, asigurând o majoritate confortabilă PSD-ALDE în momente cheie. 

Cei doi au susținut, de exemplu, înființarea unei supracomisii care trebuia ”să monitorizeze activitatea de urbanism” și care dubla, de fapt, atribuțiile unui organism deja existent (Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism), alcătuit din arhitecți și urbaniști ai primăriei. Menit să urgenteze câteva PUD-uri, proiectul a fost propus de Florian Puiu, dezvoltator imobiliar apropiat de Clanul Sportivilor și fost consilier PSD.

În 2020, la ultima rundă de alegeri locale, Ceacâr și-a reînnoit mandatul în Consiliu din partea PSD. Primise funcție în partid și avea deja doi ani vechime pe ștatele de plată ale celui mai important contractor al primăriei. E în echipa lui Băluță acum și critică sever Opoziția.

Doamna Murariu de la partid

Al treilea nume din lista angajărilor de partid la televiziunile lăutărești aparține Loredanei Murariu, o apropiată a primarului Daniel Băluță.

Și doamna Murariu a primit un job de asistent manager la casa de producție a Etno & Taraf (Capodopera Production), unde nu s-ar fi prezentat niciodată. Arhiva de personal a companiei arată însă că a fost angajată acolo din iunie 2018 până în octombrie 2021. În trei ani și patru luni, a încasat venituri brute de 342.338 lei.

Loredana Murariu, membru activ PSD, și-a făcut un selfie la serviciu, cu sigla firmei Blue Planet pe fundal. Foto: Facebook/LoredanaMurariu

Membru activ, Loredana Murariu are vechime în PSD. A candidat în 2016 la Consiliul Local din Sectorul 4, dar nu pe un loc eligibil. Avea 26 de ani atunci și ocupa funcțiile de secretar executiv adjunct al PSD Sector 4, secretar executiv TSD și președinte LTSD (tot la filiala Sector 4). 

De la Etno TV, Loredana Murariu a migrat în 2021 cu serviciul la firma de salubritate Blue Planet Services. Potrivit lui Bogdan Niculescu, managerul Rosal, Blue Planet este controlată tot de fratele său, Jean, fostul șef de la Etno & Taraf TV. În acte, însă, apare patron acolo fostul șef de sală (Robert Vasiliu) de la restaurantul lui Marian Goleac (Trattoria Piccola).

Compania pentru care lucrează acum Loredana Murariu s-a înscris în consorțiu cu Rosal la licitația publică pentru salubrizarea sectorului (dar procedura a fost anulată în noiembrie anul trecut din motive legale și reluată în primăvara aceasta). 

Blue Planet s-a dezvoltat programatic din resursele Rosal, al cărui subcontractor este și de la care încasează lunar chirii supraevaluate (pentru utilaje și un sediu). În plus, i-a preluat două piețe importante: Ploiești și Popești-Leordeni.

Bogdan Niculescu, șeful Rosal, ne-a confirmat că Loredana Murariu este angajată acum la Blue Planet și că își merită salariul, fără niciun dubiu.

"
Bogdan Niculescu
Manager Rosal Grup
Muncește acolo pe bune, nu este angajată doar pe hârtie. Dacă te duci în Popești, la sediul lor (Blue Planet – n.r.), vei vedea că toată lumea zbârnăie și vine la serviciu. Nu e nimic fictiv, se muncește! Și hai să-ți dau un pont: caută pe Facebook poze cu ea de la teambuilding-urile Blue Planet. Apare personal în ele. Ce dovadă vrei mai mult?

Loredana Murariu nu a răspuns apelurilor noastre. Și-a închis totodată și contul de Facebook. Nici primarul Daniel Băluță, șeful ei pe linie de partid, nu a fost disponibil pentru comentarii.

Doar unul a venit la serviciu

Alte două tinere au fost angajate prin același sistem la televiziunile Rosal:

  • Maria Ramona Popa a primit 10.389 lei brut din decembrie 2019 până în august 2021. În această perioadă a fost oficial economistă la casa de producție a televiziunilor Rosal (Capodopera Production) și la compania care deține licența Taraf TV (Real Top Media), condusă atunci tot de fratele managerului Rosal.
  • Renata Alexandra Dincă este singura din rețea care a venit la serviciu, spun foștii angajatori. Din februarie 2020 până în septembrie 2021 a fost plătită cu 144.085 lei la Etno & Taraf, dar salariul ei nu a fost adunat la prejudiciile revendicate acum în instanță de la fostul director al televiziunilor folclorice.

Cele două apar și în arhivele primăriei din Popești-Leordeni ca aplicante la posturi de inspectori în 2019. Primăria însă refuză să ne ofere detalii despre activitatea lor în instituție, pe motiv că aceste informații sunt date personale protejate prin legea GDPR.

Lipit de Sectorul 4 și devenit un eldorado imobiliar pentru clanuri interlope, orașul ilfovean a fost un alt contractor important al Rosal până în 2021. Apoi, compania de salubritate a fost substituită de propria căpușă, firma Blue Planet, care procesează acum gunoiul din Popești-Leordeni printr-un contract de aproximativ 43 de milioane de euro.

BĂTĂLIA PENTRU 1,7 MILIARDE

Licitația pentru contractul de salubritate și deszăpezire din sectorul 4, anulată brusc în noiembrie anul trecut din motive de legalitate, a fost reluată in luna martie, După integrarea ”noilor modificări legislative care impactează major derularea licitației”, procedura se confruntă acum cu o serie de contestații.
Suma pusă în joc depășește 1,7 miliarde lei, iar contractul cadru se va încheia pe o perioadă de cinci ani.

Una dintre contestații a fost depusă chiar de Rosal, care vânează contractul în consorțiu cu firma Blue Planet, dar aceștia și-au retras-o repede. În schimb, Rebu și Romprest au cerut anularea procedurii și ”remedierea documentației”

În final, CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor) a decis modificarea cerinței privind experiența necesară (invocată de Rebu), indicarea operatorilor economici pentru instalațiile sau stațiile de tratare/sortare a gunoiului (cerute de Romprest) și decalarea termenului pentru depunerea ofertelor și deschiderea plicurilor, pe data de 30 mai.

Pana la adjudecarea licitației, contractul Rosal în Sectorul 4 a fost prelungit deja de un an. Compania de salubritate prestează acolo din 2018, de când Marian Goleac era la butoanele ADP4, acest angajament fiind cel mai profitabil din portofoliul actual al Rosal. 
DOSARUL DE LA SECTORUL 3

Compania Rosal Grup a fost inculpată de procurorii DNA într-un dosar de corupție cu un prejudiciu record: 578 milioane de lei. Procesul e pe rol acum.

Edilul de la Sectorul 3, Robert Negoiță (foto), viceprimarul, șase funcționari din primărie și managerul Bogdan Niculescu sunt acuzați totodată de abuz în serviciu și obținere de foloase necuvenite în acest caz. 

Contractul de salubritate cu Rosal în Sectorul 3 ar fi fost prelungit ilegal în două rânduri, fără licitații. A durat în total 18 ani.

Prin mâinile primarului și ale directorilor din subordinea lui au trecut nu mai puțin de 54 de acte adiționale la contractul cu Rosal, din care unele au intrat în vigoare fără a fi supuse votului în consiliu. Tarifele practicate de companie au crescut astfel vertiginos, fără un control real în Sectorul 3.

Televiziunile tradiționale

Etno TV ocupă locul 6 în topul audiențelor înregistrate de stațiile tv din lista must carry aprobată de CNA pe anul curent. Licența este deținută de firma Etno Folclor Media SRL. Axat în principal pe entertainment cu muzică folclorică și de petrecere, postul a devenit mai generalist în ultimii ani, diversificând oferta cu fluxuri de știri și emisiuni tematice.

Taraf TV e pe locul 11 în lista must carry ca audiență. Difuzează exclusiv manele și promovează artiști din domeniu, iar licența postului aparține firmei Real Top Media SRL.

Fondatorul Rosal a finanțat divizia media a grupului în faza inițială, dar litigiile financiare actuale dintre acționarii și managementul companiei de salubritate au dezgropat inclusiv tranzacții reverse.

Producțiile pentru ambele televiziuni sunt gestionate de firma Capodopera Production, pe care s-au făcut trei dintre angajările fictive. Începând cu 2018, această companie a obținut, prin achiziție directă, contracte publice în valoare de aproape 420.000 de lei, cu diferite instituții din administrația locală: comuna Florești din Cluj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași etc.

Banii au fost plătiți pentru difuzarea și promovarea spectacolelor sau festivalurilor organizate în diferite localități la momente aniversare. 

Jean Niculescu, fratele bossului Rosal, a administrat inclusiv firma de producție.

Autor:
Mihai MUNTEANU
Grafică:
QUICKDATA
Fact-checking:
Roxana GARAIMAN