Escapadele de lux ale lui Iulian Dumitrescu

Iarna trecută, prim-vicepreședintele PNL Iulian Dumitrescu s-a încălzit vreo 14 zile numai în Dubai. Șase zile a petrecut în stațiunile elvețiene și înca patru zile adunate în două escapade la Paris.

Cele trei zboruri în Dubai începute în ianuarie au continuat lunar până în martie. S-au intercalat cu două weekenduri complete în Țara Cantoanelor și cu alte două la Paris. Politicianul a avut practic numai weekenduri de lux în primele luni ale lui 2022.

În timpul săptămânii, el conduce Consiliul Județean Prahova (instituție cu un buget estimat la 238 milioane euro în 2023) și locuiește în cel mai scump complex rezidențial din București („Stejarii”, ridicat în pădurea Băneasa).

În felul ăsta, Dumitrescu nu se confruntă de regulă cu disconfortul termic resimțit în capitala județului pe care îl administrează. Printr-o decizie recentă, el a lăsat municipiul Ploiești fără fonduri alocate de la bugetul județean pentru gazele destinate încălzirii populației (spre deosebire de alte localități subordonate) și fără explicații publice pe subiect. Situația în sine a expus aproximativ 130 de mii de oameni la frig în case, începând din 30 decembrie.

Orașul a traversat deja în toamnă o criză a apei calde, prelungită timp de două luni, și tocmai era să intre în alta mai gravă din prima zi a noului an, fără subvenția de la Consiliul Județean.

Legal vorbind, Dumitrescu nu era obligat să aloce bani către Ploiești, deși problemele tehnice ale rețelei municipale de termoficare sunt de notorietate. Rivalitatea sa cu primarul orașului a amplificat însă scandalul local creat de situația neașteptată.

Andrei Volosevici, edilul Ploieștiului, susține că a fost sabotat deliberat de Iulian Dumitrescu din rațiuni politice. Ambii sunt colegi de partid, iar la ultimele alegeri locale alcătuiau un tandem optimist pe afișele electorale ale PNL Prahova. Între timp, s-au certat și conflictele interne din filiala locală a principalului partid de guvernământ s-au extins în administrație.

În lipsa banilor de la Consiliul Județean, societatea primăriei (Termo Ploiești) a trebuit să împrumute 2,5 milioane de lei de la o firmă privată (Elsid SA, controlată de omul de afaceri Mihai Anastasescu).

Creditul de avarie a fost intermediat de prefectul de Prahova (Virgil Nanu, PSD), a cărei soție lucrează de 15 ani în Primăria Ploiești (consilier superior). În paralel, nevasta primarului Volosevici e șefa de cabinet a prefectului.

Azi au fost returnate 1,8 milioane lei (bani primiți acum câteva zile de la guvern) din cele 2,5 milioane împrumutate.

* Până la publicarea acestei postări, Iulian Dumitrescu n-a răspuns apelurilor și mesajelor noastre.

Autor:
Mihai Munteanu