Marea cumetrie din energie

  • Sistemul energetic național a ajuns, pe timp de criză, terenul de joacă al unor prieteni din Severin.

  • Majoritatea au fost invitați de Virgil Popescu, ministrul Energiei, la nunta fiicei lui de sâmbăta trecută și populează consilii de administrație sau posturi de conducere în companiile naționale strategice. 

  • Sunt vechii parteneri ai ministrului și copii de-ai lor, aduși masiv din Mehedinți sau pe alte filiere de partid. Alcătuiesc azi un algoritm de încredere, bazat pe obligații politice locale și afaceri personale.

  • Cu un mandat de trei ani suprapus pe tot atâtea guverne, Virgil Popescu era înainte un om de afaceri prolific. Până în 2019, când a preluat funcția, a fost implicat în 20 de firme private. Cel puțin trei dintre foștii săi asociați au astăzi funcții de conducere în societăți naționale din subordinea lui.

  • Istoria de business a ministrului Energiei arată totodată conexiuni cu tandemul pesedist Miron Mitrea – Eugen Nicolicea, originari din Drobeta Turnu Severin, la fel ca demnitarul liberal.

Fiul lui Gigel Știrbu

Înconjurat de pădure și ridicat pe malul lacului Pantelimon, restaurantul Colonial Club din Cernica are acces separat și parcare privată. Sâmbăta trecută, totuși, au fost necesare acolo măsuri sporite de protecție, la o nuntă cu demnitari importanți din principalul partid de guvernământ.

Fiica lui Virgil Popescu, Cristina, s-a căsătorit cu Marcel Lebenbauer, un cetățean austriac. Petrecerea de la Cernica reprezintă însă episodul secund al fericitului eveniment, destinat de data aceasta unui număr mai larg de cunoscuți.

Prima nuntă, organizată pentru apropiați, a avut loc pe 8 iulie la Viena, într-un hotel luxos (Austrian Trend Maximilian) de lângă palatul Schonbrunn, care servea pe vremuri drept casă de oaspeți a împăratului Franz Joseph I. Fiica ministrului trăiește de doi ani la Viena, unde lucrează pe un post de middle management într-o corporație europeană. Printre prietenii intimi ai celor două familii, s-au distrat în Austria și colegii din PNL Mehedinți ai ministrului Virgil Popescu, liderul filialei județene. Doar câteva poze de acolo au scăpat online, una fiind postată de Cristinel Pavel, prefectul de Mehedinți. 

Cristina Popescu și Marcel Lebenbauer în holul hotelului Maximilian, fotografie postată pe Facebook de un invitat la nunta din Viena
Fotografie de pe site-ul hotelului din Viena. Sursa: www.austria-trend.at


La Cernica însă s-a adunat grosul cunoscuților. Numai lista de invitați ai socrului mic are peste 100 de nume.

Nașii de cununie au fost deputatul PNL Gigel Știrbu și soția. Fiul parlamentarului, Alexandru Știrbu, a fost consilier în Ministerul Energiei, este acționar la companii energetice de stat (Electrica, Romgaz, Transgaz) și va fi vecin cu mirii. El și cuplul vor locui pe malul lacului Pantelimon, în două vile aflate acum în stadiu de finisaj.

L-am rugat pe Gigel Știrbu să comenteze situația:

"
Gigel Știrbu
M-a rugat domnul Popescu, fiind un prieten apropiat, să fiu naș de cununie (…) Fiul meu nu are nicio legătură cu domnul Popescu, fiul meu a fost funcționar public timp de șase luni de zile și a plecat prin demisie de acolo. A fost angajat la Ministerul Energiei, care întâmplător este condus de domnul Popescu. Dar nu are nicio legătură cu domnul Popescu. A participat la un concurs în scris, a luat acel concurs de funcționar și după șase luni a realizat că nu a e compatibil cu funcția, în sensul în care salariul nu i-a convenit. E treaba lui, e major, are 26 de ani.

Și evenimentul de la Cernica a reușit să rămână discret, deși ministrul Virgil Popescu a pus pe lista invitaților toată protipendada PNL. Erau așteptați inclusiv premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților – dar n-au ajuns. Până la urmă, numărul doi în stat, Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului, a fost cel mai înalt demnitar prezent la eveniment. Momentul festiv rămâne bifat și de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, singurul ministru venit la nuntă. 

Popescu a chemat nume mari din Biroul Executiv al PNL, președinți de Consilii Județene și filiale teritoriale, secretari de stat, șefi de comisii parlamentare, dar și spuma administrației locale din Drobeta Turnu Severin și județul Mehedinți, de unde este originar. 

N-a lipsit prim-vicepreședintele PNL, Iulian Dumitrescu, șeful CJ Prahova. Alt prim-vicepreședinte, europarlamentarul Dan Motreanu, a trecut scurt, apoi s-a dus la nunta fiicei senatorului Monica Anisie. Prietenul președintelui Iohannis, Michael Schmidt, patron la Automobile Bavaria, a fost și el, de asemenea, invitat. David Muniz, atașatul de afaceri american, la fel. Sau directorul Transgaz, Ion Sterian.

Nu toate somitățile politice așteptate de ministru au reușit să ajungă la evenimentul din Cernica, care a reunit aproape 300 de nuntași în total. 

Lista de invitați arată însă cercul relațional al lui Virgil Popescu. Conține o rețea de nepotisme amplasate strategic.

Cei doi consilieri

De la Romgaz, producătorul național de gaze naturale controlat de Ministerul Energiei, a primit invitație Dan Drăgan, președintele Consiliului de Administrație. Drăgan i-a fost consilier-secretar de stat lui Virgil Popescu din 2020 până în martie anul acesta.

Anterior, Dan Drăgan a administrat operațiunile din România ale grupului maghiar MET, controlat de oligarhul maghiar Benjamon Lakatos, un apropiat de-al premierului Viktor Orban și fost director al companiei petroliere de stat MOL.

Soția lui Drăgan este consilier superior la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), organizația guvernamentală care emite licențele de concesiune pentru gaze naturale și petrol.

Nuclearelectrica, producător național de energie electrică și a treia cea mai valoroasă companie publică românească, a fost reprezentată la nuntă de George Niculescu, membru în Consiliul de Administrație al societății la care Ministerul Energiei deține 82%.

Acum trei ani, Niculescu era prefect liberal al județului Constanța și deținea acțiuni la OMV Petrom, Electrica și Transelectrica. A devenit consilierul lui Virgil Popescu la minister în 2021 și a continuat să facă plasamente financiare la Nuclearelectrica, Transgaz și Romgaz.

George Niculescu (mijlloc) de la Nuclearelectrica   Foto: George Niculescu / Facebook

Partenerii de la Electrica

De la Electrica SA, compania de stat care gestionează rețeaua națională de distribuire a energiei electrice, a fost chemat la nuntă Iulian Cristian Bosoancă, președintele Consiliului de Administrație. Ministerul Energiei deține 49% din societatea cu 3,8 milioane de clienți. 

Bosoancă este mâna dreaptă a lui Virgil Popescu de ani buni, din vremea în care nu jucau în liga politică de la București. Au împărțit mai multe afaceri și se intersectează în trei firme. Într-una dintre ele (ETC Business Partners SRL), fondată în 2004, au cooptat un prieten care participa în schemă printr-un offshore cipriot (Peziona Enterprises Limited). 

Pe prieten îl cheamă Radu Florescu și a fost numit în februarie 2019 în Consiliul de Administrație al Electrica SA, fără să aibă experiență în domeniul energiei. Are în schimb o carieră solidă în publicitate.

Radu Florescu a fost numit în boardul Electrica, deși contract de consultanță cu un competitor   Foto: Facebook
Florescu este indicat drept milionar în euro de mai multe publicații de business românești și descris ca fiind „unul dintre cei mai puternici oameni din publicitate”. Alături de frații săi, s-a întors în România din SUA la începutul anilor ‘90 și au pus bazele grupului de publicitate Centrade (care a fuzionat peste ani cu grupul coreean Cheil, dar Florescu și-a păstrat funcție de management). După ce Florescu a intrat în boardul Electrica SA, grupul de publicitate Centrade-Chell a semnat un contract de „consultanță strategică și creativă” cu Engie, competitor direct al societății naționale pe piața furnizării de energie electrică.

Din firma avută cu prietenii Florescu și Bosoancă, Virgil Popescu a ieșit în martie 2020, la trei zile după ce a preluat portofoliul Energiei în al doilea cabinet Orban. O lună mai târziu, Bosoancă a renunțat și el la afacere ca să fie șeful de cabinet al ministrului. Peste un an, a fost numit președintele CA al Electrica SA. S-a regăsit astfel cu vechiul partener Radu Florescu, care împlinea deja doi ani de când era acolo.

Relația dintre Popescu și Bosoancă datează de la începutul anilor 2000 și, dincolo de afacerile lor, tandemul s-a intersectat și cu cele ale magnatului imobiliar Dumitru Bucșaru, falit între timp și condamnat pentru bancrută frauduloasă. 

Bosoancă a fost cenzor în 2009 la echipa de fotbal Unirea Urziceni (deținută de Bucșaru), în perioada ei de glorie, când juca în finala Supercupei României. Concomitent, Virgil Popescu era partener într-o firmă de decorațiuni interioare (Mobterm Ideal Design SRL) cu familia magnatului.

Bucșaru era la apogeu pe vremea aceea. Revistele de specialitate îi evaluau averea la 22 de milioane de euro, ridicase un imperiu imobiliar în Ilfov și devenise celebru în postura de patron al echipei Unirea Urziceni (retrogradată între timp). Bucșaru era totodată un asociat al grupării „Mafia de Băneasa”, botezată așa de Traian Băsescu și formată din afaceriști (Alexandru Bittner, Adrian Petrache, Dorin Cocoș) și polticieni (Gabriel Oprea, Eugen Bejenariu, Gabriel Mutu). Cu Cocoș și Oprea, Bucșaru a făcut afaceri în mod direct.

Așadar, în mai 2009, compania de design interior se împărțea frățește între fiica magnatului (Ramona Bucșaru) și Virgil Popescu. Viitorul ministru administra afacerea personal. 

Formula asta s-a întrerupt peste doi ani, când a început declinul imperiului Bucșaru și membrii familiei s-au retras la vedere din mai multe firme. În 2011, Bucșaru și Popescu cedează afacerea către familia Subașu (dezvoltatori imobiliari, parteneri cu Bucșaru în proiecte din Ilfov și cunoscuți din cauza unor probleme cu clanurile de cămătari). 

Garda nouă vs colegii de la școală

Invitațiile pentru nunta de la Cernica au ajuns și la Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), producătorul național de energie electrică din cărbune, patronat de Ministerul Energiei. Figurează pe listă Alexandru Marcoci și Cornel Eftenoiu, adică președintele și un membru din Consiliul de Supraveghere al societății de stat.

„Andu” Marcoci, așa cum îi spune ministrul colaboratorului său de cursă lungă, are 38 de ani și este vicepreședinte la filiala PNL Mehedinți. Contul lui de Facebook este un manifest poltic pentru Virgil Popescu, iar cariera i-a bubuit odată cu venirea acestuia la minister. 

În 2020, Marcoci primește simultan două funcții: membru în CA al Engie România (distribuitor de gaze în care Ministerul Energiei deține 37%) și un post în boardul Agenției Naționale de Cadastru. Peste un an, în iunie 2021, Marcoci ajunge și președintele Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia. 

Și tot i-a rămas timp să presteze ca director general pentru o firmă a familiei sale. 

Până la ascensiunea bruscă din 2020, expertiza profesională a lui Marcoci se consolidase la Consiliul Județean Mehedinți și la Secom SA, compania de apă și canalizare județeană, unde însuși Virgil Popescu a deținut o cotă. 

Alexandru Marcoci, între Virgil Popescu și fostul președinte PNL, Ludovic Orban.   Foto: Alexandru Marcoci / Facebook

Cornel Eftenoiu de la CE Oltenia, invitat și el la nunta fiicei ministrului, are 37 de ani și a împletit, la fel ca Marcoci, calitatea de bugetar cu SRL-urile familiei. A  mai lucrat la Finanțe Publice în Gorj și la AVAS. Între timp a fost numit în CA la CE Oltenia și Telecomunicațiile CFR.

În perioada în care Marcoci și Eftenoiu intrau în consiliul CE Oltenia, doi veterani tocmai ieșeau cu scandal: Dumitru Mărculescu (fost director la Casa de Sănătate Mehedinți) și Constantin Săceanu (fost director la Regia de Termoficare Severin). Aceștia din urmă au demisionat în 2020, după ce numirea lor stârnise un val de critici, pe motiv că fuseseră colegi de clasă cu ministrul Virgil Popescu. Toți patru – atât tinerii, cât și veteranii – au fost invitați la nunta de la Cernica. 

Hidroelectrica și fantomele trecutului

De la Hidroelectrica  – cel mai mare producător de energie din România și a doua cea mai valoroasă companie din țară – a primit invitație la nuntă Dan Toșa, administratorul special al sucursalei Hidroserv din cadrul companiei de stat Hidroelectrica. 

Dan Toșa și ministrul  Foto: Facebook

Mehedințean și el, Dan Toșa a lucrat înainte ca inginer la filiala de la Porțile de Fier a Hidroserv. 

Acolo se produce 10% din energia consumată în România. Sub mandatul lui Virgil Popescu, Toșa a devenit administratorul special al societății de stat, funcție supremă în companie pe timpul insolvenței.

Dar la nunta din Cernica a fost invitat și Valeriu Manțog, cel care a condus sucursala Porțile de Fier a Hidroelectrica. Manțog a primit funcția în decembrie 2019, la o lună după ce Virgil Popescu a preluat ministerul.

Valeriu Manțog a mai trecut prin două falimente răsunătoare în Drobeta Turnu Severin: fabrica de hârtie din oraș (CelRom SA, unde a fost administrator) și Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN, unde a activat ulterior), care producea apă grea pentru Hidroelectrica. 

De ambele societăți se leagă și începuturile lui Virgil Popescu în business. 

RAAN a fost avariată economic de asociații vechi ai actualului ministru. 

Iar fabrica de hârtie, pe care Manțog a administrat-o patru ani (2008 – 2012), duce la alte conexiuni din acea epocă. Falimentul CelRom a fost înregistrat în 2010, fiind privatizată apoi de Constantin Isvoranu, un controversat miliardar de tranziție, ieșit în ultimii ani din atenția publică, dar invitat de ministru la nunta fiicei sale.

Cristinel Pavel (prefectul județului Mehedinți) și Valeriu Manțog (dreapta), împărțind pliante electorale cu Virgil Popescu    Foto: Valeriu Manțog / Facebook
Isvoranu era indicat de presa vremii drept un apropiat al baronului PD-L Ionel Manțog, fost secretar de stat la Ministerul Economiei (de unde a plecat din cauza unui dosar penal de corupție) și fost director al Complexului Energetic Turceni (de unde a demisionat din cauza unei anchete DNA). 
Ionel Manțog a intrat la pușcărie în 2012 pentru cinci ani, fiindcă și-a folosit funcția de director în cadrul Companiei Naționale a Lignitului Oltenia ca să cumpere pe nimic terenuri despre care știa că vor fi expropriate de compania de stat. 
După un an, a căzut și prietenul său, Costi Isvoranu. Construcțiile în Mehedinți deveniseră deja baza afacerilor sale, dar avere făcuse din contractele publice cu Complexul Energetic Oltenia. În 2013, a fost reținut de DIICOT pentru evaziune într-un dosar numit „Cosa Nostra de Severin”. Ancheta s-a extins și asupra altui constructor important din Mehedinți, Trandafir „Tibi” Giucă.

Fiul acestuia din urmă, Răzvan Giucă, a devenit în 2020 șef la Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO), instituție esențială în contextul exploatărilor din Marea Neagră. A demisionat vara asta, însă, după ce a fost prins drogat la volan. 

Odiseea lui Giucă la ACROPO a presupus, de fapt, un post de vicepreședinte. Dar pentru că timp de doi ani nu a fost organizat concurs pentru ocuparea celui de președinte, tânărul a ocupat interimar și această funcție. 

Răzvan Giucă avea atunci trei joburi în CV: unul la firma familiei sale, celălalt de consilier al ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, vechi baron PSD de Mehedinți și câteva luni din 2018 la cancelaria premierului Viorica Dăncilă. Tatăl lui Răzvan, afaceristul local Trandafir Giucă, e un apropiat al lui Miron Mitrea, fost parlamentar PSD de Mehedinți. Iar Mitrea e nașul de cununie al lui Nicolicea.

Giucă Senior a beneficiat de numeroase lucrări publice de infrastructură în Mehedinți, sincronizate cu tăieri electorale de benzi. O grădiniță din Drobeta Turnu Severin construită de el este știută în oraș drept „Grădinița Manuela”. A fost făcută în perioada Năstase, când soția lui Mitrea, Manuela, reprezenta Mehedinți în Camera Deputaților, iar soțul ei era Ministrul Transporturilor. Tot atunci, Giucă a mai construit o gară de șase milioane de euro, care a rămas nefolosită ani la rând.

Mehedinți: Începuturile

n jurul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), aflată acum în faliment, au orbitat câteva personaje importante în CV-ul de afaceri al ministrului Virgil Popescu.

Dumitru Mărculescu, colegul de clasă pe care Virgil Popescu îl pusese recent în CA al Complexului Energetic Oltenia, a fost înainte director tehnic la fabrica de apă grea. 

Până la faliment, RAAN a fost căpușată masiv chiar de unul dintre primii parteneri de afaceri ai ministrului Energiei, Dumitru Constantin Badea. În anii 90, cei doi împărțeau o firmă (Sadena SRL). Ulterior, Badea a produs pagube RAAN prin revânzarea de cărbune ieftin sârbesc către aceasta, la supra-preț, cu niște offshore-uri cipriote. Badea era totodată un apropiat al lui Eugen Nicolicea, iar una dintre firmele lui, implicate în combinația cu cărbune sârbesc, avea sediul acasă la fratele acestuia, Liviu Nicolicea. 

Pe vremea aceea, inclusiv adjunctul lui Eugen Nicolicea de la PSD Mehedinți făcea afaceri cu Virgil Popescu. Numele său e Nicolae Tudorescu și azi este șef de serviciu în cadrul Hidroelectrica. Tudorescu și ministrul au fost asociați într-o companie înființată în 2003 (Auto Motors SRL). 

Virgil Popescu a sărbătorit în luna mai 50 de ani de la înființarea filialei Porțile de Fier a Hidroelectrica. Foto: Facebook

Vicepreședinte la PSD Mehedinți, Tudorescu a plecat în 2010 cu scandal din partid pe fondul înlăturării lui Eugen Nicolicea, protectorul său, de la șefia filialei. Schimbările se petreceau în contextul reașezărilor de putere în PSD. Nicolicea, sprijinit de Miron Mitrea, a fost înlocuit atunci de oamenii lui Viorel Hrebenciuc. 

Nicolae Tudorescu a fost viceprimar PSD al Drobetei, a lucrat în conducerea Camerei de Comerț și Industrie, la Colegiul Universitar (coleg cu Virgil Popescu), iar în 2012 a devenit directorul sucursalei Porțile de Fier. De la PSD, a ajuns în Partidul Conservator al mogulului Dan Voiculescu și apoi la ALDE.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu,
nu a vrut să discute cu reporterii noștri până la ora publicării acestui material, în pofida apelurilor și mesajelor repetate.
Autor:
Elena DUMITRU
Grafică:
Roberto MODORCEA
Fact-checking:
Andrei PETRE
Editor:
Mihai MUNTEANU