Platforma Luju.ro, finanțată de Vanghelie

  • Cea mai virulentă publicație împotriva reformelor din justiție (Luju.ro) a fost plătită de grupul infracțional organizat al lui Marian Vanghelie cu 58 de mii de euro, în tranșe de 4,8 mii € pe lună, timp de un an

  • Tranzacțiile implică o firmă importantă a clanului Vanghelie (Games & Sports Distribution Romania), anchetată acum la DNA în ultimul dosar de crimă organizată al fostului primar de la sectorul 5.

Plățile datează din perioada în care platforma Luju.ro, consacrată dintotdeauna în campanii anti-DNA, a bătut recorduri în materie de fake-news: sub guvernarea Dancilă, site-ul a acreditat repetitiv ideea că protestele #Rezist erau finanțate din afara țării (https://bit.ly/3ZZA1fx).

Cele 12 facturi emise în perioada 2018-2019 către firma lui Vanghelie sunt justificate de Luju prin “servicii de publicitate și consultanță media”, în baza unui contract încheiat pe 30 iulie 2018 (cu 10 zile înaintea mitingului din 10 august).

Tot atunci, firma (Jurindex Media SRL) care administrează Luju.ro a mai încasat 391.325 lei și de la PSD-ul condus de Liviu Dragnea. Această sumă provine din subvenția de stat pentru partide și înseamnă 85 de mii de euro la cursul valutar al vremii (https://bit.ly/2Hfs6FI).

Numai că și banii grupării Vanghelie, aveau să elucideze procurorii anticorupție ani mai târziu, vin tot din surse publice, fraudate sistematic. E vorba despre ultimul dosar în care Marian Vanghelie a fost reținut scurt la începutul lui 2022.

Majoritatea faptelor însă s-au petrecut tot în 2018 (cu recidive până în 2020). Prejudiciul anunțat în acest caz se ridică la 25 de milioane de euro (124,5 milioane lei).

DNA suspectează 22 de funcționari din Primăria Sectorului 5 pentru achiziții ilegale dispuse în rețeaua de magazine Economat, deținută si finanțată de Consiliul Local. Marian Vanghelie este acuzat de trafic de influență, constituirea unui grup infracțional organizat și instigare la abuz în serviciu. Dosarul e în curs de cercetare.

Schema lui Vanghelie presupunea un grup de companii care vindeau la suprapreț diferite produse către magazinele primăriei. De la tablete la saci de gunoi, marfa cumpărată ieftin se plimba contabil prin aceste firme care puneau succesiv adaosuri comerciale și de 300%.

Profitul era canalizat de regulă spre două entități (Games & Sport Distribution Romania și City Bistro Management), controlate de Vanghelie. Prima dintre ele finanța în paralel și Luju.ro.

În 2021, Vanghelie a fost condamnat de prima instanță la 11 ani și 8 luni cu executare în alt dosar unde e acuzat că ar fi luat o mită-mamut (15 milioane €) pentru achiziții publice fraudate.

Platforma Luju.ro (Lumea Justiției) este controlată (prin Jurindex Media) de jurnalistul Răzvan Savaliuc, o prezență constantă în platourile Antena 3 și România TV, fost angajat la ziarul Ziua pe vremea lui Sorin Roșca Stănescu.