Rusia din spatele lui Călin Georgescu

  • Am documentat o adresă și am descoperit o rețea: vila din Izvorani pe care Călin Georgescu o folosește ca avanpost electoral îi dezvăluie anturajul nevăzut.

  • Proprietatea este deținută de familia unui consilier de la Departamentul Românilor de Pretutindeni, implicat direct în politica din Republica Moldova și în afaceri cu membri importanți ai facțiunilor pro-ruse de la Chișinău.

  • În acest cerc relațional, oamenii candidatului la Președinția României se conectează robust la partidele lui Renato Usatîi și Ilan Șor, doi magnați ruso-moldoveni care au încercat să destabilizeze Chișinăul în diferite etape electorale ale ultimului deceniu.

  • Afacerile ne conduc și la fostul vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, îndepărtat din funcție fiindcă ar fi favorizat niște cetățeni ruși să obțină pașapoarte românești prin intermediul unei filiere investigate de serviciile de informații. 

  • Îl găsim în schemă și pe fiul consulului de la Cernăuți – care a patronat în trecut evenimentele unioniste organizate de un consilier al președintelui AUR, în Ucraina.

  • Omul care îl găzduiește logistic pe Călin Georgescu are conexiuni cu partidele extremiste românești de cel puțin 17 ani și îi asigură acum candidatului o parte din producția media folosită în campania de pe Tik Tok.

Gazdele din Izvorani ale candidatului extremist

Poarta roșie pe care Călin Georgescu a trântit-o marți în nasul jurnaliștilor aparține unor propagandiști de-ai săi, implicați în afaceri cu anturajul strategic al lui Renato Usatîi, cunoscut politician prorus din Republica Moldova.

Mai exact, proprietatea din Izvorani (Ilfov), care include vila unde Georgescu și-a petrecut seara de duminică în așteptarea rezultatelor din primul tur, este înregistrată la cadastru pe numele lui Andy Constantin Lupu, un tânăr de 24 de ani.

Pe acesta îl regăsim și la șefia unui nou partid naționalist, LEU (Lege Educație Unitate), deși în 2021 si 2022 a fost membru cotizant și donator AUR.

casa lui Călin Georgescu din Izvorani
Vila din Izvorani a familiei Lupu a devenit un fel de avanpost electoral al lui Călin Georgescu. Foto: captura.ro

Tânărul Andy este fiul lui Constantin (Alin) Lupu, om de afaceri și, mai cu seamă, consilier la Guvern, în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (din 2022). Anterior, domnul Lupu a fost consilier in ministerele Educației și Economiei.

În paralel, Lupu Senior predă cursuri despre piața de capital la Universitatea de Studii Europene din Republica Moldova, o facultate privată unde conduce Catedra de Finanțe și Contabilitate. Dar activitatea lui la Chișinău e mai complexă.

În 2021, Constantin Lupu a candidat pentru un scaun în parlamentul moldovean, din partea Partidului Lege și Dreptate, condus de un personaj controversat peste Prut: generalul (r) Nicolae Alexei.

Profesorul român era naturalizat în Moldova de câțiva ani.

Constantin Lupu are dublă cetățenie. Foto: Facebook/ConstantinLupu
Născut în 1970, lângă Iași, Constantin Lupu a obținut cetățenia moldovenească în 2014, un an tumultuos pentru politica basarabeană.

Campania electorală din acea toamnă a fost momentul în care partidul “Patria”, condus de pro-rusul Renato Usatîi a fost eliminat din cursa electorală, sub acuzația că ar fi fost finanțat ilegal din Rusia (via Transnistria). Usatîi avea la vremea aceea afaceri de milioane cu Căile Ferate Rusești (RJD) și legături solide în FSB și crima organizată din spațiul post-sovietic. RISE Project le-a documentat acum un deceniu.

Iar unul dintre aliații politici importanți ai lui Usatîi era atunci generalul Nicolae Alexei, șeful de partid al lui Constantin Lupu.

Staroste în ministerul moldovean al Internelor pe vremea anilor ‘90, Alexei a fost cercetat pentru corupție în mai multe dosare de-a lungul timpului. Ginerele său, Ion Stratulat, un lider criminal local, a fost asasinat în 2011, cu un glonț în cap, la o terasă din centrul Chișinăului.

La ultimele alegeri parlamentare moldovenești (din 2021), alături de Constantin Lupu, pe listele generalului Alexei a candidat și Mariana Durleșteanu, fostă ministră de Finanțe în regimul Voronin.

Cei doi s-au promovat reciproc pe rețelele de socializare, cu acest prilej electoral.

Anterior, tot în 2021, Mariana Durleșteanu fusese propunerea fostei majorității parlamentare pro-ruse de la Chișinău (PSRM-ȘOR) pentru postul de prim-ministru. 

Constantin Lupu, gazda lui Georgescu de la Izvorani, a fost promovat electoral de colega sa de partid, Mariana Durleșteanu, propusă de partidele pro-ruse la funcția de premier al Moldove. Foto: Facebook/MarianaDurlesteanu

Asociat cu cel care a fondat partidul lui Usatîi

În România, Constantin Lupu s-a dedicat antreprenoriatului și a dezvoltat o salbă de afaceri în diferite domenii. O parte le-a transferat fiului său, Andy Lupu, împreună cu diferite proprietăți.

Dar una dintre companiile lui Lupu Senior ne-a atras atenția în mod special. Se numește Ghips-Biruință și a fost înființată în 2012 la Iași, fiind specializată pe comerțul cu produse farmaceutice (bandaje gipsate și produse de varice). Fondatori: o firmă cu același nume din Republica Moldova, Lupu Senior și Nicolae Andronic, un politician din Moldova, conectat și el la Renato Usatîi. 

Compania românească Ghips-Biruință a raportat cifre de afaceri mici în general (sub 30 de mii de lei) și, până la urmă, a fost radiată în 2018. Firma mamă din Moldova încă e activă, dar anul trecut declara datorii de 780.000 lei moldovenești (aproximativ 200.000 RON). Aici este acționar Nicolae Andronic, partenerul lui Lupu Senior din firma ieșeană omonimă.

Dar cine este Andronic, de fapt?

  • În anii 90, Andronic a fost deputat și viceprim-ministru în Republica Moldova.

  • Apoi, în 2004, asociatul lui Constantin Lupu a preluat conducerea Partidului Popular Republican (fostul PȚCDM) din Moldova, cu linie conservatoare, pe care l-a condus timp de un deceniu. 

  • Până când, brusc, i l-a pus în brațe lui Renato Usatîi. Se întâmpla tot în 2014 la un congres organizat special.

Andronic, pur și simplu, a cedat formațiunea și l-a propus pe Usatîi președinte. Acesta din urmă, fiind refugiat la Moscova în acea perioadă, pe motiv că îl căuta poliția moldovenească, a lipsit fizic de la congres, dar a ținut un discurs înflăcărat pe Skype.

Aranjamentul s-a dovedit ulterior un plan de backup util milionarului. Usatîi a putut reveni astfel mai repede pe scenă cu o infrastructură politică de rezervă, după ce partidul său inițial (Patria) a fost interzis în campania electorală din toamna lui 2014.

Nicolae Andronic, fost viceprim-ministru al Republicii Moldova. Foto: IPN.md
Nicolae Andronic, fost viceprim-ministru al Republicii Moldova. Foto: IPN.md

Formațiunea preluată de la Andronic se numește azi “Partidul Nostru” și este în continuare vehiculul politic al lui Renato Usatîi.

L-am contactat pe Nicolae Andronic cu întrebări despre relația cu partenerul său de afaceri român, Constantin Lupu (gazda lui Călin Georgescu la Izvorani). 

Da, îl cunosc de mult timp pe domnul Lupu, dânsul are o veche descendență basarabeană. Afacerea noastră n-a mers, din cauza calității slabe a materialelor produse la noi. Vindeam fașe gipsate și articole din zona asta”, ne-a răspuns Andronic la prima întrebare.

A doua întrebare a fost despre Renato Usatîi: “După ce i-am predat partidul, eu am pus punct carierei politice. Eram de prea mult timp în arenă, știți. N-am mai ținut legătura, de atunci, cu Usatîi (…) dar să știți că, oricum, mie îmi e mai frică de Soroș decât de ruși”, a comentat pentru captura Nicolae Andronic, asociatul lui Lupu Senior.

Între timp, Renato Usatîi a căzut în dizgrație la Moscova, unde i s-au deschis două dosare penale. Contractul prin care furniza echipamente Căilor Ferate Rusești i-a fost reziliat după ce conducerea societății de stat rusești a fost schimbată acum câțiva ani.

Usatîi susține însă că a fost sabotat de rivalii săi politici din Moldova, activi pe segmentul pro-Kremlin, care au încercat să-i rupă pârghiile în Rusia ca sa nu le mai fure voturi la alegerile locale. Deși rămane captiv publicului său, Usatîi și-a moderat pe parcurs mesajele anti-europene.

Fost primar al orașului Bălți (al doilea municipiu din Moldova), Usatîi și-a construit un bazin electoral relativ important în comunitățile vorbitoare de limbă rusă din nordul republicii, iar alegătorii săi au influențat semnificativ ultimele alegeri prezidențiale moldovenești.

Afaceri cu fiul consulului de la Cernăuți

Înainte să se mute politic în Republica Moldova, Constantin Lupu curta mișcările naționaliste din România.

  • În 2008, de exemplu, a donat 78.000 lei la Partidul Creștin Noua Generație, condus atunci de Gigi Becali (susținător AUR acum). Lupu senior candidase din partea formațiunii la europarlamentarele din 2007, pe listă cu Becali (care a fost ales atunci).

  • În ultimii doi ani, Constantin Lupu a sponsorizat doar partidul LEU, condus de fiul său, Andy Lupu, fost membru AUR și proprietar de facto al vilei din Izvorani pe care o frecventează Călin Georgescu.

La 24 de ani, Lupu junior, a preluat nominal o parte din averea tatălui, iar luna trecută a înființat propria companie de comerț (Tookana SRL). Nu e singur aici. Noul biznis deschide fereastra către alt cerc relațional interesant: asociatul lui Lupu junior este Filip Stănculescu, fiul Irinei Stănculescu (consulul României la Cernăuți, Ucraina) și al lui Cristian Stănculescu (fost șef de cabinet parlamentar al magnatului Dan Voiculescu).

La rândul său, Filip Stănculescu a preluat firma mamei sale (Clean Body & Mind SRL), care se ocupă cu activități de întreținere și unde îl are ca asociat pe Marius Bozgan, fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC) între anii 2018 și 2020. Bozgan și doamna consul Stănculescu, mama lui Filip, sunt parteneri de viață acum și dețin împreună trei proprietăți în București.

Marius Bozgan și Andrei Tinu, acuzați că ar fi creat un sistem de trafic cu cetățenii românești de care beneficiau rușii. Foto: Facebook/AndreiTinu

Un raport din 2019 emis de Corpul de Control al ministrului Justiției și publicat într-o anchetă VICE arată că Marius Bozgan (vicepreședintele ANC) și Andrei Tinu (președintele ANC) au creat un sistem paralel prin care rușii puteau obține cetățenie și pașapoarte românești fără să fie verificați.

Situația intrase în atenția SRI și SIE, în timp ce Ministerul Justiției avertiza sonor că situația reprezintă o problemă de securitate națională. Bozgan și șeful său direct au fost îndepărtați atunci din instituție.

Până să înceapă războiul, sub patronajul consulatului României la Cernăuți, s-au derulat mai multe evenimente cu caracter etnic, organizate de omul de afaceri Dan Filimon, care ulterior a devenit consilierul lui George Simion (șeful AUR). 

Finanțate din fonduri publice românești, acțiunile lui Filimon în Ucraina au presupus sponsorizări pentru grădinițe, spectacole folclorice, plăci memoriale patriotice, statui de unioniști sau donații către preoți și publicații de limbă română. 

Filimon provine din gruparea lui Virgil Măgureanu (primul director SRI) și a participat direct în 1990 la fondarea Uniunii Vatra Românească, prima organizație de extremă dreapta apărută în Europa de Est după căderea Cortinei de Fier (când a amplificat violențele etnice de la Târgu Mureș).

captura a scris în iunie despre legăturile lui Filimon cu AUR, Măgureanu și Vatra Românească.

Familia Lupu gestionează un laborator de propagandă

În această etapă electorală, Călin Georgescu folosește recurent vila din Izvorani a familiei Lupu.

S-a afișat a doua oară acolo marți, când a convocat o conferință de presă, dar a eșuat într-o ceartă cu reporterii, cărora nu a vrut să le răspundă la întrebări. Candidatul a ținut doar un monolog și s-a refugiat repede în imobil.

Georgescu se simte în siguranță la familia Lupu și pentru faptul că aceștia îi sunt agenți electorali de bază.

Seniorul și Juniorul scot împreună un podcast patriotic numit “În Gura Lupului”, care are 10 mii de abonați pe YouTube și al cărui realizator propriu-zis este Constantin Lupu.

Cu partea tehnică îi ajută firma (Cinematica Media Solutions) deținută de un membru al partidului LEU (Nicolae Petcu).

Călin Georgescu a fost invitat sistematic, anul acesta, la podcastul „În gura lupului”, realizat de Constantin Lupu. Foto: YouTube/InGuraLupuiui

Călin Georgescu a fost invitat de cinci ori la podcastul lui Lupu, iar interviurile cu el au înregistrat peste 300 de mii de vizualizări, cu mult peste audiența uzuală. Primul a fost filmat în februarie 2023, iar ultimul s-a tras acum, în noiembrie, cu câteva zile înainte de alegeri. 

La fiecare emisiune, Georgescu ține monologuri lungi și își întrerupe gazda în scurtele momente în care intervine. Altminteri, Lupu îl ascultă cuminte, îl laudă și îi pune întrebări comode. Producțiile lor au furnizat secvențe video pompate electoral pe Tik Tok și decupate sub forma de reels și stories.

În podcasturile familiei Lupu, Georgescu îl ridică în slăvi pe Putin, invocă spiritul ortodox care ne-ar înfrăți cu rușii, răspândește conspirații pe bandă rulantă și afirmă că știința e coruptă, iar schimbările climatice nu ar exista.

Conexiunile politice din celelalte firme 

La adresa din vilei din Izvorani care servește drept cartier general pentru candidatul Georgescu, familia Lupu a înregistrat mai multe firme. 

Inclusiv Hanul Lupilor din Râșnov, pensiunea lor turistică de la munte, și-a deschis un punct de lucru în imobilul ilfovean (funcționează pe firma Wolf Investment Group SRL). Afacerea a fost pasată de Lupu senior fiului său, atunci când juniorul a făcut 18 ani, în 2018.

Familia Lupu s-a mai intersectat în afaceri cu fostul deputat PNL, Radu Cătălin Drăgoi (fost consilier al ministrului Educației, Daniel Funeriu), alături de care au păstorit o companie IT cu sediul tot în Izvorani (Software Mind SRL). Între timp, afacerea a fost cumpărată de un grup polonez care vinde servicii de consultanță, AI și automatizare pentru business-uri.

În ultimele două decenii, “Lupi” au mai trecut prin alte șase firme (Est1 Media TV, Grupul Financiar de Consultanță și Investiții, Media Glob Invest, Consulting Business, Rasnov Developments și Ecological Food),. În ultima din listă, au fost asociați cu familia lui Cătălin Martinuș, primarul PNL din Dobrovăț, Iași.

Până la ora publicării acestui material, Constantin Lupu și fiul său nu au răspuns întrebărilor noastre.

Nici Călin Georgescu, candidat la Președinția României, nu a răspuns apelurilor noastre.

Autor:
Andrei PETRE
Grafică:
Roberto MODORCEA
Editor:
Mihai MUNTEANU