Spionii care toarnă bani în fundația AUR

  • Fundația prin care George Simion a colectat darul de nuntă este finanțată de generali SIE, aflați acum în rezervă.

  • Banii lor alimentează principala activitate a fundației: o agenție de știri naționaliste pentru românii de peste hotare, care face sistematic propagandă AUR.

  • Președintele fundației a reprezentat AUR în cadrul Biroului Electoral Central, la ultimele alegeri legislative.

  • Iar fondatorul entițății (președinte executiv) a lucrat la Departamentul Românilor de Pretutindeni (DRP), de unde direcționa bani publici către propriul ONG.

Omul cu infrastructura

Fundația prin care George Simion a colectat darul de nuntă a fost înființată de un fost director din cadrul DRP (Departamentul pentru Românii de Pretutindeni).

Îl cheamă Eugen Popescu și a condus Direcția pentru Strategii, Comunicare și Relații Publice a DRP, pe vremea lui Adrian Năstase.

În 1999, Popescu a înregistrat Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni (FNRP), iar în 2001 a fost angajat la Guvern în departamentul cu nume și obiectiv similar, condus de Titus Corlățean, o tânără speranță a PSD la vremea aceea.

Cât timp Eugen Popescu a lucrat la guvern, fundația a fost gestionată oficial de soția sa și a beneficiat de finanțări de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, unde era șef chiar fondatorul entității. Printre sponsorii FNRP se numărau atunci și diferite societăți de stat (Petrom, CEC, Ministerul Tineretului și Sportului etc). Detalii, AICI.

Eugen Popescxu, fondatorul FNRP    FOTO: captură youtube.com

George Simion susține că darul de nuntă colectat prin FNRP va subvenționa construcția spitalului modular, anunțat de AUR. Site-ul de știri Defapt.ro a aflat că prin intermediul aceleiași fundații, liderul AUR a plătit trupa Phoenix pentru prestația la evenimentul de ieri.

În plus, președintele FNRP, Laurentiu Plăeșu, colaborator vechi al fondatorului Popescu, a reprezentat AUR în cadrul Biroului Electoral Central, la alegerile parlamentare din 2020.

Fundația înființată de Eugen Popescu și utilizată de George Simion deține agenția de știri Romanian Global News (RGN Press), care se prezintă drept “singura agenție de presă a românilor de pretutindeni“ și s-a consacrat prin abordări editoriale ultra-naționaliste timp de două decenii. 

În ultimii ani, inclusiv la alegeri, RGN Press a facut intens propagandă electorală pentru AUR.

Principalii sponsori ai agenției de stiri naționaliste, așa cum reiese de pe site-ul lor, sunt societatea de stat Tarom, clinica lui Gigi Becali și compania care îmbuteliază apa minerală Borsec (Romaqua Grup), condusă de peste un deceniu de câțiva ofițeri de spionaj.

Pe 5 septembrie, după ce am publicat aceste informații pe Facebook, site-ul agențíei RGN Press a eliminat referințele la sponsorul Romaqua Group   FOTO: captură rgnpress.ro

Gradele apei minerale

Constantin Rotaru
General(r)
 A fost director adjunct al Serviciului de Informații Externe (1999 – 2005). Pe vremea lui Ceaușescu, a lucrat la informații economice, inclusiv la ICE Dunărea, unitatea prin care se derulau operaţiunile de Aport Valutar Special ale Securităţii. În anii ’90,  fiind trecut temporar în rezervă, a condus societatea Grivco International, a mogulului Dan Voiculescu. Administrează Romaqua Group din 2005.
Ioan Păun,
general (r) SIE
În calitate de consul general la Hong- Kong, a supravegheat trimiterea în ţară a unor bunuri în valoare de 611.000 de euro, destinate familiei lui Adrian Năstase, premierul de atunci. A devenit martor cheie în celebrul dosar „Zambaccian“. Și el s-a angajat la Romaqua Group când a ieșit în rezervă, la mijlocul anilor 2000.
Emilian Ivan,
general (r) SIE
In Războiul Rece, a lucrat pe spaţiul american cu acoperire diplomatică, apoi la informații economice în subordinea generalului Rotaru. Ivan a preluat divizia de cafea a Romaqua Group, dar a părăsit compania după doi ani.
Adrian Vilău
Un alt administrator vechi al Romaqua a rămas avocatul Adrian Vilău – fost colaborator al Securității, ex-deputat și finul lui Ioan Talpeș (al doilea director SIE din anii ’90). L-a reprezentat pe generalul Păun în dosarul lui Năstase.
Octavian Crețu,
patronul Romaqua Group
Le-a pus pe tavă procurorilor înregistrarea unei discuţii purtate cu Adrian Năstase în 2006. Reieşea că fostul premier îl şantaja pe Creţu cu dezvăluirea calității de ofițer a lui Păun, dacă acesta nu-şi revizuia declaraţiile din dosar. Crețu e căsătorit cu fiica unui diplomat chinez.

Octavian Crețu, principalul acționar al Romaqua Group   FOTO: Mediafax

Cauza din Moldova

Romaqua Group s-a implicat și în afacerile de familie ale unor politicieni unioniști din Republica Moldova.

Dorin Chirtoacă, fostul primar al Chișinăului, este distribuitorul tradițional  al apei Borsec peste Prut (prin firma Anda SRL din Chișinău). Businessul s-a parafat acum 20 de ani, în epoca regimului pro-rus al lui Vladimir Voronin, când Chirtoacă era un lider tânăr și carismatic al opoziției liberale de la Chișinău.

Dorin Chirtoacă este totodată nepotul lui Mihai Ghimpu, fondatorul Partidului Liberal moldovenesc, devenit șef de stat după înlăturarea lui Voronin în 2009 (Revoluția Twitter). Între timp, partidul lor s-a compromis politic la Chișinău prin scandaluri de corupție repetate și alianța cu oligarhul Vladimir Plahotniuc (acum fugit din țară). 

Rămas în afara legislativului, ultima încercare electorală a lui Chirtoacă a fost candidatura pe listele AUR la alegerile parlamentare din Republica Moldova. Tactica partidului de a produce evenimente în stradă a fost duplicată astfel la Chișinău, context în care inclusiv Chirtoacă s-a remarcat în campanie printr-un incident violent la un miting al socialiștilor. Rezultatele AUR au fost însă catastrofale peste Prut.

Rețeaua „Iuda

Un alt episod relevant cu “generalii Borsec” s-a petrecut în 2008, odată cu publicarea unui raport operativ al contraspionajului militar (DSM – Direcția Siguranță Militară din cadrul DGIA – serviciul de informații al Armatei).

DSM îl monitoriza pe șeful Romarm de atunci, Aurel Cazacu (cod operativ: “Iuda”), fost director la Romtehnica (compania de export-import a armatei).

Acesta avusese câteva întâlniri la sediul Romaqua Group din Bucureștii Noi cu un dealer israelian de tehnica militară (Menahem Markovits, reprezentantul companiei israeliene Rafael), alături de care ar fi pregatit o afacere cu o firmă americană de profil (Century Arms), a unui fost spion român (Cristi Vălean). 

Ofițerii de informații ai Armatei remarcaseră că întâlnirile și discuțiile telefonice erau mijlocite de Constantin Rotaru, adjunct al SIE timp de șase ani, specialist în operațiuni economice și pensionat recent atunci. În 2007, când DSM derula “Operațiunea Iuda”, generalul se afla deja de doi ani în top-managementul Romaqua Group, acolo unde s-a angajat imediat după ce a ieșit în rezervă (2005).

Privatizarea Borsec a avut loc în 1998, iar apa îmbuteliată este exportată azi în peste 15 țări.

Autor:
Mihai MUNTEANU