În zilele mai libere, când nu spiona obiective militare în Delta Dunării pentru ruși, ploieșteanul Alexandru Piscan organiza spectacole cu James Bond la Teatrul Național din București (TNB).
“James Bond Symphonic Night Show” s-a numit evenimentul, fiind pus în scenă la TNB pe 22 august 2022, ora 20, cu ocazia celor șase decenii împlinite de primul film cu agentul 007 din istorie. Biletele au costat între 60 și 110 lei.
Concertul, prezentat drept “un show unic de muzică, lumini și acțiune”, a fost alcătuit din coloana sonoră a seriei James Bond, teoretic sub interpretarea live a orchestrei Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești, acompaniată de soliștii Cezar Ouatu și Alexandra Crăescu.
Efectul 007 pe scenă și în realitate
O colecție de mașini Aston Martin puse la dispoziție de partenerul principal al evenimentului (Țiriac Collection), alta cu ceasuri de lux stil Bond și un cocktail bar au mai pigmentat seara. Spectacolul a fost produs oficial de Alexandru Piscan, acuzat acum de spionaj în beneficiul Rusiei, prin firma sa de profil (AD Advertising & Special Events).
În 2022, Piscan culegea totodată informații despre active militare și convoaie NATO care tranzitau România în drum spre Ucraina, arată autoritățile care îl monitorizau încă de atunci. Bărbatul de 35 de ani a fost arestat vineri de procurorii DIICOT, după investigația SRI care a închis cercul cu ofițerul de legătură al lui Piscan: un diplomat rus a fost expulzat în aceeași zi din România.
Până la urmă, spun reprezentanții Filarmonicii Ploiești, Alexandru Piscan n-a mai plătit orchestra, deși a vândut spectacolul cu sigla instituției pe afișe. Draftul de contract există și acum, doar că n-a mai fost semnat vreodată. Aproximativ șase mii de euro ar fi costat prestația muzicienilor, cu transport și logistică incluse.
„Gravita în jurul nostru, dar nu s-a dovedit serios”
Vlad Mateescu, directorul Filarmonicii Ploiești, a declarat pentru captura: „Nimeni n-a reprezentat instituția la evenimentul cu pricina, organizat exclusiv de domnul Piscan. În virtutea unei prietenii personale mai vechi, Cezar Ouatu a fost acolo și a cântat, într-adevăr, dar pe persoană fizică, nu în calitate de angajat al filarmonicii noastre. Am înțeles că a ieșit o încropeală care s-a lăsat cu huiduieli și ceva tapaj de internet, după ce domnul Piscan a găsit o formație muzicală care să substituie orchestra simfonică. El avea însă afișul făcut cu sigla noastră în momentul concertului, chiar dacă noi n-am mai participat de facto, iar situația asta, să știți, ne-a afectat relația cu TNB după o serie de colaborări de succes (…) Piscan gravita în jurul nostru, venea la concerte, cultiva artiști, ne-a propus la un moment dat proiectul ăsta, dar nu s-a dovedit un partener serios pentru filarmonică.”
Destul de activi în Ploiești pe fondul intereselor economice rusești în oraș (rafinăria Lukoil), diplomații ruși frecventau în mod tradițional și filarmonica locală.
În decembrie 2021, cu două luni înaintea declanșării războiului din Ucraina, fostul ambasador rus la București, Valeri Kuzmin, a participat la balul de Crăciun al instituției de cultură. Evenimentul a fost promovat la vremea respectivă pe rețelele sociale și de ploieșteanul anchetat acum pentru trădare.
Anii trecuți, Alexandru Piscan a călătorit de câteva ori în SUA, în cadrul unor programe religioase internaționale organizate de biserica mormonilor.
Artiștii l-au perceput drept „un tip alunecos”
Cezar Ouatu a dorit să precizeze că relația sa de amiciție cu Alexandru Piscan s-a răcit din momentul concertului organizat la TNB. Artistul povestește că ar fi încercat să salveze situația la spectacol, vorbind publicului “despre forme de artă avangardiste” când au apărut primele huiduieli în sală, odată cu prezentarea ceasurilor de colecție.
Formația care a asigurat în final acustica showului, mai explică solistul, avea încă un angajat al Filarmonicii Ploiești în componență, dar tocmit în privat. Ouatu și-a dat seama apoi că Piscan vorbea mult și încheia aranjamente în numele lui, că abuza de relație.
Cât de apropiați au fost totuși? Suficient ca Piscan să cunoască și familia artistului acasă la ei. A fost mereu cam alunecos însă, îl descrie Ouatu.
“L-am considerat un tip inofensiv. A fost un șoc pentru noi știrea despre el, nu ne-am așteptat la asta. El e un om destul de simplu. Dar acum, retrospectiv vorbind, realizez ca n-am știut niciodată lucruri esențiale despre Piscan. El, în schimb, știa cam totul despre noi, noi însă habar n-aveam ce face. Mai spunea din când în când că pleacă în State cu niște treabă, dar devenea mereu evaziv când îl întrebai concret ce. Părea că nimic. Chiar spunea că eu l-am inspirat să intre-n industria evenimentelor”, a comentat Cezar Ouatu.